Parodontit

Den andra stora sjukdomen i munnen är tandlossning, parodontit.
De flesta som drabbas av detta är mottagliga för en viss grupp bakterier. I Sverige har ca 10% av alla människor denna känslighet. Alla kan dock drabbas av förstadiet till parodontit, gingivit som är tandköttsinflammation. Hos de som är parodontitkänsliga kan inflammationen i tanköttet gå över till en tandlossning.

Vad är då gingivit? När vi ätit och druckit något lägger det sig som plack, eller biofilm längs med tandköttet. Om vi inte borstar bort denna beläggning två gånger om dagen blir tandköttet irriterat. Det blir rött, svullet och lättblödande. Vissa får rött tandkött mellan tänderna. Oftast beror detta på att man inte gjort rent mellan tänderna med tandtråd eller tandsticka. Man kan också få gingivit i samband med t.ex en förkylning.

Med en förbättrad munhygien kan du på en vecka få bort tandköttsinflammation. För de parodontitkänsliga är situationen mer svårhanterlig. De får inte bara inflammation i tandköttet, utan infektion och tandsten mellan tandköttet och tanden, och senare drar sig även käkbenet undan.

Man drabbas naturligtvis olika hårt av tandlossning, men de flesta behöver hjälp med behandling hos tandhygienist och tandläkare. Tandlossning beror inte bara på om man har anlag för detta, munhygien och rökning spelar stor roll.