Fakta om tänder

Alla tänder består av en eller flera rötter, samt en krona. Långt fram i munnen har tänderna oftast bara en rot medan tänder längre bak i bettet ofta har flera rötter. Tanden består av ett inre material som kallas dentin. Dentinet är gulaktigt i färgen och är inte så hård som emaljen som täcker den del av dentinet som syns över tandköttskanten. Emalj är kroppens hårdaste material och är för det mesta ljust och blankt.

Inne i tandens krona och rot finns den sk pulpan. Pulpan består av nerver och blodkärl. Tanden sitter fast i käkbenet med små trådar, det sk periodontalligamentet. Det är flexibiliteten i dessa trådar om gör att våra tänder ibland kan kännas lite rörliga utan att det är något fel.

Över käkbenet och som en manschett runt tänderna sitter tandköttet, den sk gingivan. En frisk gingiva är oftast ljust rosa och stram, men på en färgad persom kan den ibland vara pigmenterad. Som smöjmedel i munnen har man saliven. Den spolar rent i munnen och neutraliserar de syror i munnen som bildas när vi äter och dricker. Utan saliv får vi lättare hål i tänderna. Den som har liten salivsekretion upplever dessutom att man har svårare att prata.